Η ΔΕΥΑ Πάτρας διοργάνωσε διημερίδα στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών στις 3 και 4 Μαΐου 2023. Η διημερίδα που υλοποιήθηκε με υβριδικό τρόπο, έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ‘Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Ευφυών Εφαρμογών Παρακολούθησης Λειτουργίας και Αειφόρου Ενεργειακής Διαχείρισης Δικτύων Ύδρευσης’ με ακρωνύμιο ‘‘PerManeNt’.
Αντικείμενο της διημερίδας, ήταν η παρουσίαση του ερευνητικού έργου, καθώς και η παρουσίαση συναφών έργων και χρηματοδοτικών εργαλείων για σχετικές δράσεις.
Το έργο ‘PerManeNt’ υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους, μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020. Εταίροι του έργου είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ), το Εργαστήριο Υδραυλικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΥΜΠΠ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η INTRACOM TELECOM (ICOM).
Μέσα από τις παρουσιάσεις, έγινε συνολική αναφορά στους τρόπους με τους οποίους έγινε συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών του δικτύου ύδρευσης για τις υδατικές καταναλώσεις, τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, τις μετρήσεις λειτουργικών παραμέτρων και τις μετρήσεις περιβαλλοντικών μεταβλητών, ώστε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εφαρμογών διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης, συμβάλλοντας στα ακόλουθα:
- Δημιουργία και συντήρηση μιας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων.
- Ανάπτυξη πρωτοποριακών μεθόδων για την στατιστική ανάλυση των συλλεγόμενων χρονοσειρών, με σκοπό την έγκαιρη αναγνώριση και εντοπισμό δυσλειτουργιών.
- Συνολικός έλεγχος και αποτίμηση του επιπέδου λειτουργίας του δικτύου και των επί μέρους τμημάτων αυτού, μέσω ποιοτικών, περιβαλλοντικών και ενεργειακών δεικτών.
- Απεικόνιση αποτελεσμάτων, μέσω γραφικών και αυτοματοποιημένων αναφορών, για την υποβοήθηση της έγκαιρης λήψης αποφάσεων.
Την έναρξη της διημερίδας έκανε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΠ, Κ. Καλογερόπουλος και συντόνισαν οι Δημήτρης Στεργιόπουλος (Διευθυντής Ύδρευσης), Ανδρέας Λαγγούσης (Αναπληρωτής Καθηγητής, εργαστηρίου Υδραυλικής Μηχανικής Πανεπιστημίου Πατρών) και Μαρία Ζαρκαδούλα (Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος και Μεταφορών, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ).
Χαιρετισμούς στη διημερίδα απεύθυναν, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Νικόλαος Ασπράγκαθος, ο Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδραυλικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Δήμας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας και η Γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ Όλγα Κοτσελίδου. Παρευρέθηκε, επίσης, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Πάτρας, η αντιδήμαρχος Πολεοδομικού-Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης, Δημοτικής Περιουσίας και Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων Αναστασία Τογιοπούλου.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Α. Παπανικήτας, τόνισε: «Η ΔΕΥΑΠ και η Δημοτική Αρχή Πάτρας πραγματοποιούν μεγάλα έργα στην ύδρευση και την αποχέτευση στην πόλη και αξιοποιούν τα εργαλεία εκείνα που συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα σχετικά με τις υδατικές καταναλώσεις, τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, άλλες μεταβλητές και παραμέτρους, με στόχο μεταξύ άλλων, την έγκαιρη αναγνώριση και τον εντοπισμό δυσλειτουργιών, τον έλεγχο και την αποτίμηση της λειτουργίας των δικτύων και των επί μέρους τμημάτων αυτού, τη μείωση των απωλειών του νερού, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ΔΕΥΑΠ, παρέχει ποιοτικό και φθηνό νερό και αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του, ενάντια στον πρόσφατο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, που ανοίγει ακόμη περισσότερο το δρόμο στους ιδιώτες. Θα συνεχίσουμε μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ να διεκδικούμε από τις κυβερνήσεις, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι κενές θέσεις, που αυτή τη στιγμή είναι περίπου 200.
Ο αντιδήμαρχος Ν. Ασπράγκαθος, είπε ότι οι εργαζόμενοι επιστήμονες και μηχανικοί του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία για την διεύρυνση της εξυπηρέτησης των δημοτών και την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δήμου. Είναι σε λειτουργία ψηφιακές εφαρμογές, για την άμεση ψηφιακή εξυπηρέτηση των δημοτών και τον έλεγχο της λειτουργίας υποδομών και εξοπλισμών και την λειτουργία της πόλης.
Οι εργαζόμενοι του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του (όπως η ΔΕΥΑΠ), σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου, έχουν καταθέσει πολλές κοινές προτάσεις σε προσκλήσεις χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές, σε ανταγωνιστικά προγράμματα και έχουν επιτυχίες σε χρηματοδοτήσεις, όπως το έργο που παρουσιάζεται στη διημερίδα.
Από το ερευνητικό έργο, ξεχωρίζει η αξία των αποτελεσμάτων από τη χρήση της πλατφόρμας. Μείωση του κόστους λειτουργίας και ενέργειας, εντοπισμό δυσλειτουργιών και εξοικονόμηση νερού του πολύτιμου και θεμελιώδους φυσικού πόρου του κόσμου. Συμπληρωματικά στο μέλλον η πλατφόρμα θα μπορούσε να αντλεί δεδομένα από το σύστημα μέτρησης των καταναλώσεων νερού τελικών καταναλωτών μέσω υδρόμετρων, με ασύρματη μετάδοση μετρήσεων, για κεντρική καταγραφή. Η πλατφόρμα θα είναι αναντικατάστατος βοηθός στην έγκαιρη και σωστή λήψη αποφάσεων βασισμένων σε εφαρμογές σε αλγόριθμους, στατιστικής και μηχανικής μάθησης.
Στη διημερίδα παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο ‘PerManeNt’, πώς σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε η πλατφόρμα για το εξωτερικό υδραγωγείο της Πάτρας, ενώ έγινε και επίδειξη της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο.
Στη διημερίδα μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν προτάσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για σχέδια ενεργειακής διαχείρισης, αναπτύχθηκαν στρατηγικά σχέδια για εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ενώ παρουσιάστηκαν και ερευνητικές προσεγγίσεις για αξιοποίηση, εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση του νερού, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Παρουσιάσεις
1η Ημέρα
- Permanent-PlatformΑναγκαιότητα
- Ύπαρξης Ενιαίων Ευφυών Συστημάτων Προβολής και Διαχείρισης Δεδομένων στις Επιχειρήσεις Ύδρευσης
- Ανάπτυξη και εφαρμογή αλγοριθμικών διαδικασιών για την παρακολούθηση του εξωτερικού υδραγωγείου της Πάτρας
- Εισαγωγή στα δίκτυα ύδρευσης Εγκαταστάσεις παρακολούθησης εξωτερικού υδραγωγείου Δ Πατρέων
- Το έργο PerManeNt
- Χρονική και χωρική μεταβλητότητα υδατικών διαθεσίμων Πρόληψη-Μετριασμός-Προσαρμογή
2η Ημέρα
- Ενεργειακή ουδετερότητα_Στρατηγική και δράσεις στις ΕΕΛ Πάτρας
- Η συνεισφορά του νέου Διυλιστηρίου νερού στην Αειφόρο Ενεργειακή Διαχείριση του Δικτύου ΥΔΡ της πόλης των Σερρών
- Ορθολογική διαχείριση υδατικών πόρων και ενέργειας από τη ΔΕΥΑ Λάρισας
- Ευφυές οικοσύστημα ΑΥΓΕΙΑΣ_Αξιοποίηση ανακτημένου νερού εξόδου βιολογικού καθαρισμού για άρδευση στη γεωργία ακριβείας
- Πιθανοτική μοντελοποίηση, εκτίμηση και μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης
- Πρόταση εναρμόνισης αναφορών διαρροών στo πλαίσιo της Οδηγίας 2020_2184 ΕΔΕΥΑ
- Σύστημα λιμνών Τριχωνίδας Λυσιμαχείας ως τμήμα του αρδευτικού υδραγωγείου της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας
- Χρηματοδοτικά εργαλεία για σχέδια ενεργειακής διαχείρισης
- Savewater_Βελτίωση της υποδομής διαχείρισης και παροχής νερού μέσω έξυπνων τεχνολογιών πολιτικών και εργαλείων
- Ενεργειακή κατανάλωση στις ΕΕΛ
- Σύστημα ορθολογικής διαχείρισης της χρησιμοποιούμενης ποσότητας νερού και της ενεργειακής κατανάλωσης των αντλιοστασίων των εγκαταστάσεων άρδευσης του Β’ ΤΟΕΒ Πύργου